از مهمترین مراحل احداث یک استخر پس از عملیات بتنریزی، عملیات آببندی آن است. آب بندی استخر جهت عدم نشت آب به مواد سیمانی کف استخر انجام میشود. از جمله مواردی که آب بندی استخر را مورد اهمیت قرار میدهد، حفاظت استخر در برابر سرمای زیاد و یخ زدگی و همچنین جلوگیری از رشد جلبک و باکتری میباشد.
روشهای مختلفی برای آب بندی استخر عنوان شده است یکی از متداول ترین این روشها، روش آب بندی با ایزوگام میباشد. در این مقاله قصد داریم که روش آب بندی استخر با ایزوگام با روشهای دیگر مقایسه کنیم.
روش آب بندی با ایزوگام
سالیان متمادیاست که عایق بندی ساختمان و مخازن آب با استفاده از ایزوگام صورت میگیرد. به دلیل انعطاف پذیری این عایق رطوبتی و بالابودن مقاومت آن در برابر نفوذ مایعات، استفاده از این عایق رطوبتی را بین عموم مردم رایج کرده است. هرچه قدر میزان درجه پلیمر آن بالا باشد، انعطافپذیری و مقاومت آن بیشتر است.
روشهای دیگر آب بندی استخر و مقایسهی آن با روش آب بندی با ایزوگام
- عایق بندی با کاشی
عایق بندی استخر با کاشی، روشی است که زیبایی بیشتری به استخر می دهد به خصوص آن که از کاشیهای طرح دار استفاده شود که در آن صورت نمای جذابی به استخر خواهد داد، علاوه بر این مورد، تمیز کردن آن هم راحت تر است، اما هزینه ی اجرای آن نسبت به ایزوگام بیشتر میشود.
۲.عایق بندی با رنگ
از ارزان ترین روشهای عایق بندی نسبت به ایزوگام و کاشی، عایق بندی با رنگ میباشد اما طول عمر کمتری نسبت به روش کاشی کاری و ایزوگام با کیفیت دارد. رنگهای مخصوص و متفاوتی جهت این کار مورد استفاده قرار میگیرد که عبارتنداز:
-عایقبندی با رنگ پلیمر حاوی کلر که این نوع رنگ دارای نوعی مواد نرمکننده و رنگدانههای خنثی میباشند. این نوع رنگها دارای مقاومت شیمیایی و چسبندگی بسیارخوب و بادوام هستند.
-عایقیندی با رنگ پایه سیمانی که از ترکیب مواد سفید یا رنگی با مواد کاتالیزور ساخته شده است. عایقبندی با این روش برای افرادی که دارای استخر بتنی هستند و میزان هزینه برای عایق بندی استخر برایشان مهم است، استفاده از این روش به آنها توصیه میشود. البته باید توجه داشت عایقبندی با این روش نمای استخر را به صورت مات و کدر نشان میدهد که از جذابیت ظاهری استخر میکاهد.
-عایقبندی با رنگهای اکرلیک، پلی یورتان و اپوکسی با وجود اینکه چسبندگی بسیارخوبی دارد اما در مقایسه با سایر رنگها دوام کمتری دارد اما اگر میزان رزین مورد استفاده در آن طبق دستوالعمل شرکت رعایت شود و همچنین به آماده سازی سطح زیرین توجه شود می تواند عمرمفید عایق بندی را افزایش دهد.
- عایق بندی با اندودکاری
از روشهای قدیمی برای عایق بندی مخازن نگهداری آب، اندودکاری می باشد. در این روش ماسه و سیمان یا گچ یا آهک را با آب مخلوط کرده و با آن خمیری می سازند که در برابر آب نفوذ ناپذیری بالایی دارد.
- عایقبندی با چسب نانو
این چسب به حالت مایع و شیری رنگ می باشد که در برابر تغییرات دمایی مقاومت بالایی داشته و آسیب نمی بیند. مواد نانو به کار رفته در این چسب، بسیار با کیفیت و ارزشمند می باشد که به همین علت استفاده از آن جهت عایق بندی نسبت به دیگر روشها قیمت بالاتری دارد.
۵. عایق بندی با ژئوممبرین
این روش برای استخرهای کشاورزی و پرورش ماهی مورد استفاده قرار میگیرد و برای استخرهای شنا مناسب نیست. در استخرهایی که دارای بستر خاکی و شفته آهک میباشد، بسیار مقرون به صرفه است، اما باید توجه داشت در استخرهایی که دارای شیب تند نود درجهای میباشد نمیتوان از آن استفاده کرد. ترمیم ناپذیری و احتمال رشد جلبک در استخر از دیگر معایب این روش میباشد.