ایزوگام و انواع آن
- ایزوگام بر اساس ماده اصلی تشکیل دهنده آن به دو نوع تقسیم میشود:
۱. ایزوگام پلیمری با استفاده از قیر خالص ۷۰–۶۰: عنصر اصلی در این نوع ایزوگام قیر خالص ۷۰–۶۰ بوده و دارای کیفیت بسیار بالایی در مقایسه با ایزوگام دمیده است. قیر خالص ۷۰–۶۰ از پالایش نفت خام به دست میآیند. در اثر حرارت دادن نفت خام، بنزین، حلالهای نفتی، نفت چراغ، نفت گاز و سایر روغنهای سبک آن در برجهای تقطیر پالایشگاه جدا شده و در گرمای بیش از حدود ۳۸۰ درجه (در فشار عادی) قیر آن به جا میماند که به صورت جامد یا نیمه جامد است. قیرهای خالص، با درجه نفوذشان نامگذاری شدهاند. قیر ۶۰/۷۰ در آببندی بام به مصرف میرسد.

مواد مورد نیاز جهت ساخت ایزوگام پلیمری: قیر خالص ۷۰–۶۰، پلی آستر، تیشو، لایه آلومینیم ۱۴ الی ۱۶ میکرون، پلاستیک پشت لایه ایزوگام، پودر تالک، مواد APP درجه ۱ و ۲، پوشال گونی پلاستیکی
جهت تولید این گونه ایزوگام قیر خالص ۷۰–۶۰ و سایر مواد اولیه ذکر شده در جدول یک وارد میکسر ساخت پلیمر میگردد. در میکسر مواد ذکر شده میکس و پخته میشود. خروجی میکسر، مایعی به نام پلیمر ایزوگام میباشد. پلیمر ایزوگام در دستگاه خط تولید تبدیل به لایه ایزوگام میگردد.ایزوگام و انواع آن
۲. ایزوگام دمیده با استفاده از نفت کوره (مازوت): عنصر اصلی در این نوع ایزوگام قیر دمیده است و به نسبت ایزوگام پلیمری کیفیت پایینتر و عمر کم تری دارد.
قیر دمیده: قیر دمیده از دمیدن هوای داغ به مازوت به دست میآید. در این فرایند، هوای داغ با دمای ۲۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد توسط لولههای سوراخدار به محفظه حاوی مازوت دمیده میشود.
در اثر انجام این فرایند، اتمهای هیدروژن موجود در مولکولهای هیدروکربورها، با اکسیژن هوا ترکیب میشود و با تشکیل آب، عمل بسپارش اتفاق میافتد. قیر دمیده نسبت به قیر خالص دارای درجه نفوذ کمتری است، درجه نرمی بیشتری دارد و حساسیت کم تری نسبت به تغییرات دما دارد.
این نوع قیر بیشتر در ساختن ورقهای پوشش بام، باتری اتومبیل و اندودکاری مورد استفاده قرار میگیرد. علامت اختصاری قیر دمیده R میباشد. مثلاً قیر۸۰/۲۵ R به معنای قیر دمیده با درجه نرمی ۸۰ و درجه نفوذ ۲۵ میباشد.

مواد مورد نیاز جهت ساخت ایزوگام دمیده:قیر دمیده، پلی آستر، تیشو، لایه آلومینیم ۱۴ الی ۱۶ میکرون، پلاستیک پشت لایه ایزوگام، پودر تالک
برای تولید این نوع ایزگام مازوت وارد برج تقطیر شده و پس از عمل بسپارش، تبدیل به قیر دمیده میگردد.
لازم به ذکر میباشد که قیر دمیده تولید شده نیاز به افزایش هیچ مادهای ندارد و مستقیماً وارد دستگاه خط تولید ایزوگام میگردد.
- اجزای تشکیل دهنده ایزوگام مرغوب
متشکل از دو لایه نمدی است که لایه زیرین از فلت الیاف شیشه و لایه رویین از جنس منسوجات پلی استر میباشد ، این دو لایه بوسیله مذاب قیر اصلاح شده با مواد پلیمری اشباع می گردد ، به هنگام بستهبندی برای جلوگیری از چسبندگی هر طرف عایق با مواد ریزدانه و یافیلم پلاستیکی روکش می گردد .
مشخصات استاندارد بعضی از مواد اولیه عایقهای مذکور را بیان کنیم . منسوج پلی استر که به عنوان لایه اشباع شونده از مذاب قیری در عایقهای رطوبتی پیشساخته بکار میرود. ویژگیهای پلی استر نبافته :
۱_ منسوج باید ۱۰۰ % از پلی استر تولید شده باشد.
۲_سطح منسوج باید یکنواخت و نسبتاً صاف و هموار باشد .
۳_ منسوج در هنگام تا کردن ، تکه تکه و پاره کردن باید نسبتاً عاری از ذرات و مواد خارجی قابل مشاهده باشد.
۴_ منسوج باید که در هنگام رول در دمای ۱۰ تا ۶۰ درجه سانتی گراد چسبندگی نداشته باشد .
۵_ وزن هر رول نباید از ۴۰ کیلوگرم تجاوز کند .ایزوگام و انواع آن
۶_ جذب شیره پلی استر باید یکنواخت ویکدست باشد .
۷_ رولها باید به نحوی بستهبندی شوند که هنگام جابجایی اولاً باز نشوند ، ثانیاً بستهبندی باید منظم و عاری از وجود هر گونه فرورفتگی یا برآمدگی در مقطع بیرونی باشد .
۸_ رولها باید در یک لفاف کاغذی یا پلاستیکی بستهبندی شوند عایقهای پیشساخته (ایزوگام )

این عایقها معمولاً از مواد اولیه زیر تشکیل میشوند :
۱ ـ قیر صنعتی ۷۰ ـ ۶۰
۲ ـ مواد پلیمری به نام اتکتیک پلی پروپیلن
APP) _۳ ـ یک لایه تیشوی نخدار ( پشم شیشه )
۴ ـ یک لایه پلی استر سوزنی
۵ ـ پودر تالک و در بعضی از این عایقها پودر مس ۶۰۰ نیز بکار میرود .
۶ ـ فیلم پلی اتیلن
باند و چسب طبق استاندارد ایران این عایق به دو دسته تقسیم میشوند :
۱ ـ عایقهای رطوبتی پیشساخته مخصوص پی ساختمان (عایق پی )
۲ ـ عایقهای رطوبتی پیشساخته مخصوص سطوح خارجی ، بدنه استخر و تونلها (عایق بام ) استاندارد ایران برای هر یک از این عایقها مواردی را معرفی میکند که در این قسمت آمدهاست : اجزای تشکیل دهنده عایق پی :
۱ ـ لایی : انواع لاییهای زیر میتوان در این عایق مورد استفاده قرار گیرد :
الف ) فلت الیاف شیشه (تیشو ) مطابق مشخصات استاندارد ۳۸۹۱ ایزوگام و انواع آن
ب ) فلت الیاف پلی استر مطابق مشخصات استاندارد ۳۸۸۰ ج ) منسوج نبافته پلی استر مطابق با استاندارد ۳۸۸۹ همراه فلت الیاف شیشه مطابق مشخصات استاندارد ۳۸۹۱ ۲ ـ ماده آغشتهکننده لایی : ماده آغشتهکننده هر یک از لاییها میتواند قیرو یا مخلوطی از قیر و افزودنیهای اصلاحکننده باشد .
سطح رویین عایق باید به منظور جلوگیری از چسبندگی داخل رول از مواد ریز دانه معدنی مثل پودر تالک ویا میکا پوشیده شود . سطح رویین باید یکنواخت و عاری از هر گونه خوردگی و چین و چروک باشد . سطح زیرین عایق رطوبتی باید با فیلم پلاستیکی یا مواد ریزدانه معدنی مثل پودر تالک پوشیده شود .
- تقسیمبندی ایزوگام بر شکل ظاهری و برش روی آن:
- ایزوگام عادی (با عرض یک متر و رولهای ده متری): این نوع ایزوگام برای مردم شناخته شدهاست و با لایههای مختلف و روکشهای متنوع ساخته میشود.
- ایزوگام برش خورده (ایزوشینگل): این نوع ایزوگام با برشهای خاص و زیبا به منظور عایق نمودن شقفهای شیروانی جهت عایقکاری بهمراه زیبایی ظاهری مورد استفاده قرار میگیرد.
- تقسیمبندی ایزوگام بر اساس نوع لایههای به کار رفته (تیشو و پلی آستر):
- ایزوگام تک لایه (شامل پلی استر دوخته): این نوع ایزوگام به نسبت نوع دو لایه ظریف تر و قابلیت انعطاف بیشتری را دارد.
- ایزوگام دو لایه (شامل تیشو و پلی استر):
- این نوع ایزوگام ضخیمتر از نوع تک لایه بوده ودارای استحکام بیشتری میباشد.
- تقسیمبندی ایزوگام بر اساس پوشش روی آن:
- ایزوگام با روکش آلومینیم: با توجه به روکش آلومینیمی، این نوع ایزوگام در جاهایی که در تابش نور مستقیم آفتاب است کاربرد زیادی دارد.
- ایزوگام بدون روکش آلومینیم: این نوع ایزوگام بیشتر جهت عایق کاری سرویسهای بهداشتی، پی و… به کار میرود.
- ایزوگام با روکش سنگریزه: این نوع ایزوگام بیشتر در جاهایی با تردد بالا به کار میرود که با توجه ره رنگی بودن سنگریزههای آن جلوه بصری زیبایی ایجاد میکند.
- با توجه به شروع فصل پاییز باید خود را برای آغاز فصل سرد و تغییرات آب و هوایی آماده کنیم. یکی از مهمترین مواردی که با نزدیک شدن فصل سرما باید به آن توجه کنیم، رسیدگی به سقف خانه و ایزوگام کردن آن است؛
- به همین منظور در این مطلب می خواهیم به معرفی ایزوگام به عنوان یک عایق رطوبتی پرداخته و شما را با انواع ایزوگام آشنا کنیم تا بتوانید بهترین انتخاب را برای این منظور داشته باشید.
- انواع ایزوگام کدام هستند؟
دسته بندی ایزوگام ها براساس ماده اصلی تشکیل دهنده، لایه های به کار رفته و روکش آنها صورت می گیرد.
ایزوگام ها بر اساس ماده اصلی تشکیل دهنده به دو گروه ایزوگام پلیمری و ایزوگام دمیده، براساس لایه های به کار رفته به دو گروه تک لایه و دولایه و بر اساس روکش، به دو گروه با روکش آلومینیومی و بدون روکش آلومینیومی تقسیم می شوند. در ادامه به معرفی هریک پرداخته شده است.
ایزوگام پلیمری: ماده اصلی این نوع ایزوگام قیر خالص 60 یا 70 درصد است که در پالایشگاه از تقطیر نفت خام به دست می آید.
برای ساخت ایزوگام پلیمری از قیر خالص 70-60، پلی آستر، تیشو، لایه آلومینیم، فیلم پلی اتیلن ، پودر تالک، مواد APP، پوشال گونی پلاستیکی استفاده می شود به نحوی که تمام این مواد در دستگاه ساخت پلیمر میکس و پخته می شوند که حاصل آن مایع پلیمر است و این پلیمر در خط تولید تبدیل به ایزوگام می شود.
ایزوگام دمیده: ماده اصلی این نوع ایزوگام قیر دمیده شده است که از دمیدن هوا به یک مازوت یا نفت کوره ای به دست می آید و به نسبت ایزوگام پلیمری کیفیت پایین تر وعمر کم تری دارد.
قیر دمیده نسبت به قیر خالص درجه نفوذ کمتر، حساسیت کمتر نسبت به تغییرات دما و درجه نرمی بیشتری دارد و موارد استفاده آن در ساخت ورق های پوشش بام، باتری اتومبیل و اندود کاری است.
ایزوگام تک لایه: ایزوگام های تک لایه شامل پلی استر دوخته شده با ظرافت و انعطاف بالا است.
ایزوگام دو لایه: ایزوگام دو لایه شامل، تیشو و پلی استر با ضخامت و استحکام بسیار زیاد است.
ایزوگام با روکش آلومینیومی: بهترین نوع ایزوگام برای پشت بام است. این نوع از پوشش بهترین گزینه برای سقفهای تخت و هم چنین سقف شیبدار میباشد زیرا دارای استحکام و دوام بالایی است. روکش آلومینیومی این عایق باعث منعکس شدن حدود ۸۵٪ تابش نور خورشید می شود و عایق مناسبی برای گرمای تابستان و سرمای زمستان می باشد.
همچنین این روکش باعث می شود تا برف و یخ نشسته بر روی عایق با سرعت بیشتری شروع به ذوب شدن نماید.
لذا با کاهش تماس عایق با عوامل جوی بر عمر این عایق می افزاید.

ایزوگام بدون روکش آلومینیومی: این نوع ایزوگام یک نوع عایق رطوبتی است و همانطور که از نام آن پیداست فاقد پوشش آلومینیومی است که برای عایق کاری سرویس های بهداشتی، پی ها و … مورد استفاده قرار می گیرد.
تشخیص مرغوبیت ایزوگام
نحوه شناسایی مرغوبیت ایزوگام با آزمایشات معمولی به شرح ذیل است؛
۱– متصاعد شدن بوی نامطبوع از ایزوگام های نامرغوب به دلیل استفاده از پودرهای معدنی به جای پلیمر یا قیر مرغوب.
۲– در صورتی که در ایزوگام از از مواد پلیمری و قیر مرغوب استفاده نشده باشد با کشیدن دست بر روی قسمتی از ایزوگام که لایههای خارجی آن را پوشش ندادهاند، رنگ سیاهی بر روی دست باقی می ماند.
۳– برای سنجش مقاومت کششی و مقاومت پارگی یک ایزوگام مرغوب باید لایه عایق را با هر قدرت کششی از هرطرف کشید پاره نشود و در صورت تا شدن از پشت نشکند.
۴– روش دیگر تست دمایی است . به این صورت که یک تکه کوچک از عایق را برش داده و پس از دو ساعت نگهداری در فریزر، آن را تا زاویه حدود ۱۲۰ درجه خم کرد. اگر از ناحیه خم شده شکسته یا ترک بردارد، جنس ایزوگام خوب نیست و در غیر این صورت، مقاومت آن در برابر سرما و ترک مناسب است.
راهنمای انتخاب ایزوگام
واقعیت این است که استفاده از عایق رطوبتی نامطلوب در ساختمانها مشکلات فراوانی را همچون تخریب بخشهایی از ساختمان و متحمل شدن هزینههای بسیار برای ساکنان آن به همراه دارد. در ادامه نکات ضروری جهت انتخاب ایزوگام مطرح شده است.
۱– ایزوگامی را انتخاب کنید که دارای نشان استاندارد ملی ایران باشد.
۲– عایق باید از دولایه تیشو و پلی استر تشکیل شده باشد که مشخصات آن برروی لیبل آن ذکر شده است. زیرا مقاومت ایزوگام دولایه به مراتب بیشتر از ایزوگام یک لایه است.
۳– عایق متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه خود را انتخاب نمایید .
۴– عایق باید کاملا سالم بوده و فاقد هر نوع شکستگی باشد.
۵– از صلاحیت تیم اجرا و نصب ایزوگام اطمینان حاصل کنید . بعد از اتمام کار از آنها ضمانت اجرایی و بیمه نامه معتبر را بخواهید.
۶– وزن عایق به کار رفته نباید کمتر از 39 کیلوگرم در هر ورق ایزوگام باشد.
۷– برای عایق کاری سرویس بهداشتی از ایزوگام دولایه پودری درجه یک استفاده کنید. ایزوگام و انواع آن
۸– عایق زمستانه با تابستانه از نظر فرمول تولید متفاوت است به تاریخ تولید ایزوگام توجه کنید که بیش از ۶ ماه در انبار نمایندگی دپو نشده باشد.
۹– به خاطر داشته باشید عایقهای تک لایه به دلیل مقاومت کمتر نسبت به عایق های دولایه برای دیوار مناسب هستند لذا از به کار بردن آن ها برای پشت بام خودداری کنید.